Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları

Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları Hakkında

Elektriğin kullanımının yaygınlaşması hayatımıza birçok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Elektriğin yerleşim bölgelerine ulaşımı da aynı ölçüde kolaylaşmış durumda. Yüksek gerilim enerji nakil hatlarıyla elektriğin bizlere ulaşması sağlanır. Bu sayede elektriğin voltajı daha kullanılabilir hale getirilir. Yani yüksek gerilim enerji nakil hatları yerleşim bölgelerine daha güvenli elektrik aktarımı sağlamak için kurulan hatlardır.

Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları Elektrik Aktarımı 

 Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında kalın tel veya halatlar sayesinde elektrik aktarımı yapılır. Bu tel veya halatlar çeşitli malzemelerde üretilen direklere bağlanırlar. Böylelikle elektriğin dağılımı yerleşim bölgelerine daha güvenli bir şekilde yapılır.

Yüksek Gerilim Enerji Nakil Hatları Ekipmanları

Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında kullanılan birçok ekipman vardır. Bu kullanılan ekipmanlar sayesinde yerleşim bölgelerine kesintisiz elektrik dağıtımı yapılabilmektedir. Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında kullanılan bazı ekipmanlar ise koruma amaçlıdır. Ekipmanlar şunlardır; koruma iletkeni, ark boynuzları, ark koruma halkaları ve kuşkonmazlar.

Koruma iletkeni:

Yüksek gerilim enerji nakil hatları ve şalt sahalarında topraklama işlemini sağlar. Koruma iletkeni ile trafo merkezleri arası iletişimi sağlanır. Koruma iletkeni orta ve yüksek gerilim hatlarının en üst kısımlarında görülmektedir. Ayrıca koruma iletkenlerinde elektrik enerji geçişi olmadığından kuşları görmek mümkündür.

Ark boynuzları:

Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında izolatörü koruma amaçlı monte edilir. Ark boynuzlarının görevi iletkenlerde kısa devre anında ya da ark atlaması anında izolatöre zarar vermeden topraklama işlemi sağlar.
Ark koruma halkaları: Ark çemberleri ark boynuzları ile birlikte kullanılır. İzolatörde meydana gelen arkın, ark boynuzu ile halkalar arasında geçişini sağlayarak topraklama yapar.

Kuşkonmazlar:

Yüksek gerilim enerji nakil hatlarının üzerine kuşların yuva yapması istenmeyen bir durumdur. Yüksek gerilim enerji nakil hatlarına kuşların konması güvenli bir durum değildir. Bu yüzden yüksek gerilim enerji nakil hatlarına kuşların yuva yapmasını engellemek için ya da kuşların konmalarını önlemek için “V” şeklinde diken benzeri kuşkonmazlar üretilmiştir. Yüksek gerilim hatlarına kuşkonmazlar genellikle izolatörlerin konsol ile irtibat noktasında tutturulur ve putrel pilon direklerin konsollarına sıra ile monte edilirler.

Yüksek gerilim enerji nakil hatlarında kullanılan diğer ekipmanlar ise şunlardır. Spacerler, ikaz topları, camperler ve damperlerdir. Bu parçalar koruma amaçlı değil sadece gerekli durumlarda kullanılırlar.

Spacerler:

Yüksek gerilim hatlarında aynı faza ait iletkenlerin fazla yakın olmamaları için kullanılır. Genel mesafe aralıkları 50metre-70metre dir. İletkenlerin sayılarına göre adetleri değişiklik gösterir. 2’li, 3’lü, 4’lü, 5’li ve 6’lı şeklinde spacerler iletkenlere koyulur.

İkaz topları:

Yüksek gerilim enerji nakil hatlarının korumasında kullanılan 4kg ağırlığında olan kırmızı beyaz renkte ve top büyüklüğünde olan ikaz toplarının görevi helikopterlerin iletkeni farkedebilmesini sağlar. Alüminyum bir malzemeden üretilen ikaz topları radarda görülebilir büyüklüktedir.

Damperler:

Rüzgârın etkisiyle gelen titreşim için kullanılan amortisördür. Bu titreşimler ile cıvatalarda gevşeme meydana gelir. İzolatörün 1metre -1.5metre ilerisine monte edilirler.

Camperler:

Orta ve yüksek gerilim durdurucu görevi yapan direklerde iletkenleri birleştirmek için kullanılır.
 Lütfen daha fazla bilgi ve sipariş vermek için sitemizi https://www.eydemgrup.com/tr ziyaret ediniz.

Kablo kesme,Kablo kesme makası,Kablo makası,Hidrolik kablo kesme,Hidrolik kablo makası,Hidrolik kablo kesme makası,Bataryalı kablo kesme ,Bataryalı kablo kesme makası,Bataryalı kablo makası,Pabuç sıkma,Pabuç sıkma pensesi,Pabuç sıkma presi,SKP Sıkma pensesi,SKP Pabuç sıkma,SKP Pabuç sıkma pensesi,SKP Pabuç sıkma presi,Hidrolik Pabuç sıkma,Hidrolik Pabuç sıkma pensesi,Hidrolik Pabuç sıkma presi,Hidrolik SKP Sıkma pensesi,Hidrolik SKP Pabuç sıkma,Hidrolik SKP Pabuç sıkma pensesi,Hidrolik SKP Pabuç sıkma presi,İzole terminal sıkma,İzole terminal sıkma pensesi,İzole terminal sıkma presi,İletken kesme,İletken kesme makası,İletken makası,Hidrolik iletken kesme,Hidrolik iletken makası,Hidrolik iletken kesme makası,Kablo Soyma,Kablo Sıyırma,Zupper ,Cembre,Kudos,Tork ,Şafak ,Yüksek gerilim hatları,Yüksek gerilim enerji nakil,Yüksek gerilim enerji nakil hatları,Yüksek gerilim tel çekme,Yüksek gerilim tel çekme makine ve ekipmanları,Tel çekme makinesi,Kapma,İletken kapması,Tel kapması,Çekirge kapma,1272 kapma,1272 kapması,1272mcm kapma,954 kapma,954 kapması,954mcm kapma,795 kapma,795 kapması,795mcm kapma,477 kapma,477 kapması,477mcm kapma,Opgw kapma,Opgw kapması,Fiber kapma,Fiber kapması,3/0 kapma,3/0 kapması,Klein kapma,Klein kapması,Tesmec kapma,Tesmec kapması,Tesmec Türkiye,Cembre Türkiye,Kudos Türkiye ,Tork Türkiye,Şafak Ankara

Yorumlar